Bikeftting

Bikefitting:


Wat is bikefitting nu eigenlijk:

In de meest simplistische vorm is bikefitting het optimaal afstellen van de fiets, naar aanleiding van de fietser, met als doel fietsprestaties te verbeteren.Wie wil nou niet sneller, makkelijker en comfortabeler fietsen.

Nu gaat het in de meeste gevallen niet om alleen sneller fietsen, want een grote groep heeft klachten tijdens en/of na het fietsen waarbij de meeste klachten knie en rugklachten zijn. De oorzaken kunnen legio zijn, van cadans tot complete disfunctie in de bewegingsketen die je met fietsen gebruikt. In deze gevallen is vaak een bikefit niet alleen maar toereikend maar zal er verder onderzocht moeten worden waarom er klachten ontstaan.

Er zijn verschillende soorten en maten bikefitting van een simpele testopstelling tot werken met drukpads met 3 dimensionale testopstellingen. Grofweg kun je bikeftting onderverdelen in statische en dynamische bikefitting.

Statische bikefitting: De fiets wordt ingesteld op danwel eigen fiets danwel testopstelling waarbij er gekeken wordt naar alleen de afwmetingen van de fiets.

Dynamische bikefitting: De fiets wordt niet alleen ingesteld zoals bij statische bikefitting beschreven, maar er wordt ook een bewegingsanalyse gemaakt. Er wordt bij een dynamische bikefitting gekeken naar houding en beweeggedrag.


Fysiobikefit maakt niet alleen dynamische bikefits, hoewel een statische bikefit te kort doet aan het optimaliseren van prestaties. Om sneller, makkelijker en comfortabeler te fietsen is een volledige analyse van beweging nodig, maar kan de eerste stap in een goede houding zadel hoogte zijn en zadel stuur afstand.

Wanneer er te veel energie gaat naar onnodige bewegingen vanwege een bijvoorbeeld verkeerde stand van de heup, dan gaat dit ten koste van effectiviteit en kunnen er klachten ontstaan.


Fysiobikefit maakt gebruik van wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot bikefitting "meten is weten". Alle instellingen die gedaan worden is op basis van wetenschappelijke onderbouwing in combinatie met fysiologie, kinesiologie (bewegingsleer) en anatomie. Dit door middel van observatie in combinatie met een elektronische bewegingsanalyse. Met kennis van vector bepaling waarin de meeste kracht geleverd kan worden, zijn alle ingrediƫnten in huis om de beste bikefit uit te voeren.


Bij Fysiobikefit is het naast bikefitting ook mogelijk om een persoonlijk trainingsprogramma op te laten stellen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij een selectie van krachtoefeningen met bepaalde trainingsparameters, een duidelijk verbetering geeft van fietsprestaties. Op basis van dit onderzoek wordt er een trainingsprogramma opgesteld, die eventueel bij uw eigen sportschool uitgevoerd kunnen worden.


Het grootste verschil van fysiobikefit ten opzichte van andere bikeftters is, dat fysiobikefit alles kan staven op onderzoek, en als enige de regio Alkmaar de opleiding gevolgd heeft bij Paul Visentini (science of cycling). De meest toonaangevende therapeut op het gebied van bikeftting en bikefitting in relatie tot blessures in de wielersport zowel recreatief als proffesionieel. Paul Visentini heeft verscheidene onderzoeken gedaan op dit gebied en heeft ook als adviseur opgetreden bij de Australian Institute of Sports in Varese, en geeft wereldwijd lezingen cursussen op het gebied van fietsen en fietsblessures.


Wil je ook een complete bikefit met wetenschappelijke onderbouwing, neem dan contact op.